Alergia na víno: aké sú jej prejavy?

Alergia na víno: Aké sú jej prejavy?

Víno je jedným z najobľúbenejších alkoholických nápojov na svete. Napriek jeho popularite a kultúrnemu významu niektorých ľudí trápia alergické reakcie po jeho konzumácii. Tento blog sa zameriava na alergiu na víno, jej prejavy, príčiny, diagnostiku a možnosti liečby.

Víno je veľmi obľúbené pre svoju schopnosť dopĺňať jedlo či povzniesť atmosféru akejkoľvek spoločenskej udalosti. Avšak u niektorých ľudí môže konzumácia vína viesť k nepríjemným alergickým reakciám. V tomto článku sa pozrieme na to, čo je alergia na víno, ako sa prejavuje a čo môžeme urobiť, ak sa u nás alergia na víno objaví.

Alergia na víno je síce vzácna, no v posledných rokoch sa vzhľadom na stále sa zvyšujúcu konzumáciu vína vo svete dostáva do popredia záujmu. Víno obsahuje rôzne zložky, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie u citlivých jedincov. Identifikácia týchto zložiek a pochopenie mechanizmov alergických reakcií je kľúčová pre manažovanie a prevenciu symptómov.

 vino_skovajsa_blog_alergia_na_vino_3

Upozornenie

Tento blog slúži len na informatívne účely a nemal by byť považovaný za náhradu lekárskej rady alebo liečby. Ak máte podozrenie na alergiu na víno alebo akékoľvek iné zdravotné problémy spojené s jeho konzumáciou, dôrazne odporúčame konzultovať tieto problémy s odborníkom - lekárom. Správna diagnostika a liečba sú kľúčové pre vaše zdravie a bezpečnosť. Apelujeme tiež na umiernenú konzumáciu vína ako jedno z preventívnych riešení. Tým môžete minimalizovať riziko nepríjemných reakcií a prispieť k celkovému zdraviu a pohode.

 

Čo je alergia na víno?

Alergia na víno je reakcia imunitného systému na určité zložky vína. Tieto zložky zahŕňajú histamíny, sulfity, bielkoviny z hrozna, kvasinky alebo iné prísady používané pri výrobe vína. Je dôležité odlíšiť alergiu od intolerancie, pretože kým intolerancia spôsobuje nepohodlie, alergická reakcia môže byť oveľa vážnejšia.

Alergia sa často zamieňa s intoleranciou, no ide o dva rozdielne problémy. Rozdiel medzi alergiou a intoleranciou spočíva v tom, že alergia je imunitná reakcia, zatiaľ čo intolerancia je spôsobená neschopnosťou tela správne spracovať určité látky. Alergická reakcia na potraviny sa objavuje rýchlo, zvyčajne do dvoch hodín po konzumácii, no potravinová intolerancia sa môže prejaviť až o niekoľko dní.

 

Príčiny alergie na víno

Látky spôsobujúce alergiu na víno zahŕňajú niekoľko zložiek, ktoré môžu vyvolať alergické reakcie u citlivých jedincov. Medzi najbežnejšie alergény vo víne patria:

  • Histamín
  • Siričitany
  • Bielkoviny (proteíny) z hrozna
  • Kvasinky
  • Triesloviny (taníny)
  • Prímesi a aditíva

 vino_skovajsa_blog_alergia_na_vino_2

 

  • Histamín: Histamín je biogénny amín, ktorý vzniká pri fermentácii vína. Niektorí ľudia nemajú dostatok enzýmu diamínoxidázy (DAO), ktorý je zodpovedný za jeho rozklad, čo vedie k hromadeniu histamínu v tele a následným alergickým reakciám, ako je začervenanie, svrbenie, bolesti hlavy a zažívacie problémy.

 

  • Siričitany: Siričitany sa pridávajú do vína ako konzervanty a môžu vyvolať alergické reakcie, najmä u citlivých jedincov. Biele víno má zvyčajne vyšší obsah siričitanov ako červené víno. Taktiež vína s vyšším obsahom zvyškového cukru mávajú zvyčajne vyšší obsah siričitanov, keďže vyžadujú vyššie nároky na stabilizáciu v dôsledku vyššej prítomnosti zvyškového cukru.

 

  • Proteíny z hrozna: Niektorí ľudia sú alergickí na bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v hrozne a pokiaľ víno nebolo v procese výroby na bielkoviny stabilizované, môžu byť prítomné aj v ňom. Táto alergia môže spôsobovať svrbenie v ústach, opuch pier a hrdla, v extrémnych prípadoch aj anafylaktický šok.

 

  • Kvasinky: Kvasinky sa používajú pri výrobe vína, sú nevyhnutné pre proces fermentácie (kvasenia), pri ktorom sa cukry z hrozna premieňajú na alkohol a oxid uhličitý. U citlivých ľudí môžu byť zdrojom alergických reakcií. Avšak väčšina kvasiniek je odstránená z vína počas procesu výroby a následnej filtrácie pred plnením do fliaš. Napriek tomu môžu malé zvyšky kvasiniek, ich vedľajších produktov alebo produktov rozkladu (autolýzy) ich bunkových tiel, zostať vo víne a spôsobiť u veľmi citlivých osôb problémy. Symptómy zahŕňajú svrbenie, vyrážky, zažívacie problémy a v závažných prípadoch aj respiračné problémy.

 

  • Triesloviny (taníny): Sú prírodné látky, ktoré sa nachádzajú hlavne v červenom a oranžovom víne. Pochádzajú zo šupiek, semien a drevených sudov používaných pri výrobe vína. Taníny sú zodpovedné za suchý, horký pocit v ústach, ktorý mnohí milovníci vína oceňujú. Niektorým ľuďom však taníny spôsobujú nepríjemné príznaky. Medzi najčastejšie reakcie patrí bolesť hlavy, ktorá sa môže objaviť krátko po konzumácii vína.

 

  • Prímesi a aditíva: Víno môže obsahovať rôzne prísady a iné zložky, ktoré sa pridávajú na zlepšenie jeho chuti, vône alebo farby. Tieto prísady môžu spôsobiť alergické reakcie u ľudí, ktorí sú na ne citliví.

 

Tieto látky spôsobujú jednotlivcom so zvýšenou citlivosťou rôzne reakcie, preto je dôležité byť informovaný o ich prítomnosti vo víne a v prípade potreby sa im vyhýbať.

 vino_skovajsa_blog_alergia_na_vino_4

Prejavy (symptómy) alergie na víno

Pri konzumácii alkoholu možno pocítite teplo alebo si všimnete začervenanie pokožky. Toto je normálna reakcia spôsobená rozšírením ciev a nie je znakom alergie. Naopak, mali by ste byť opatrní, ak sa u vás objavia nasledujúce príznaky, ktoré už môžu naznačovať alergiu na zložky obsiahnuté vo víne.

  • Kožné reakcie: Vyrážky, svrbenie a žihľavka sú bežné kožné prejavy alergie na víno. Môže sa objaviť začervenanie tváre, krku a hrudníka. Kožné reakcie sú častokrát prvými príznakmi alergie na víno. Svrbenie a vyrážky sa objavujú krátko po konzumácii vína a sú buď lokalizované alebo sa šíria po celom tele. Sčervenanie pokožky, známe ako flush, je bežné pri histamínových reakciách a môže byť sprevádzané pocitom pálenia.

 

  • Respiračné problémy: Opuch pier, jazyka, hrdla, ťažkosti s dýchaním, kýchanie a kongescia nosovej dutiny sú závažné symptómy, ktoré môžu naznačovať alergiu. Respiračné symptómy zahŕňajú dýchavičnosť, kašeľ a sipot. Opuch dýchacích ciest môže viesť k závažným problémom s dýchaním a vyžaduje okamžitú lekársku pomoc. Kýchanie, výtok z nosa a kongescia nosovej dutiny sú časté pri alergiách na histamín.

 

  • Zažívacie ťažkosti: Nevoľnosť, vracanie, bolesti brucha a hnačka môžu byť znakom alergie na niektoré zložky vína. Zažívacie problémy sú veľmi nepríjemné a prejavujú sa ako pocity plnosti, nafukovanie a plynatosť. Nevoľnosť a vracanie sú bežné pri silných alergických reakciách a niekedy sú sprevádzané bolesťami brucha. Hnačka je ďalším bežným príznakom a môže viesť k dehydratácii, ak nie je správne manažovaná.

 

  • Závažné reakcie: V extrémnych prípadoch dochádza k anafylaxii, ktorá si vyžaduje okamžitú lekársku pomoc. Anafylaxia je najzávažnejšou formou alergickej reakcie a môže byť život ohrozujúca. Symptómy zahŕňajú ťažkosti s dýchaním, výrazný pokles krvného tlaku, zrýchlený tep a stratu vedomia. Rýchly zásah s použitím epinefrínu (adrenalínového pera) a okamžitá lekárska pomoc sú nevyhnutné pre záchranu života.

 

Diagnostika a testovanie

Diagnostika alergie na víno zahŕňa:

  • Alergické testy: Kožné prick testy alebo krvné testy pomôžu identifikovať alergiu na konkrétne zložky vína.

 

  • Eliminačná diéta: Tento prístup zahŕňa postupné vynechávanie a opätovné zavádzanie vína do stravy pod dohľadom lekára, aby sa identifikovali príčiny symptómov.

 

  • Histamínová intolerancia test: Test na aktivitu enzýmu DAO môže potvrdiť histamínovú intoleranciu.

 

Liečba a prevencia

Liečba a prevencia alergie na víno zahŕňajú:

  • Liečebné možnosti: Antihistaminiká vedú k utlmeniu miernych alergických reakcií.  V prípade závažných reakcií môže byť potrebné použitie epinefrínu (adrenalínové pero).

 

  • Preventívne opatrenia: Preventívne opatrenia sú kľúčové pre minimalizovanie rizika alergických reakcií na víno. Dôkladné čítanie etikiet vám poskytne  informácie o obsahu histamínu, siričitanov a ďalších prísad. Výber vín s nižším obsahom týchto látok a vyhýbanie sa vínam s prísadami, na ktoré ste citliví, by malo výrazne znížiť pravdepodobnosť alergických reakcií. Vedenie záznamov o konzumácii vína a následných príznakoch vám pomôže identifikovať problémové vína. Dôležitá je aj striedmosť - nezabúdajte, že víno sa má piť s mierou.

 

  • Alternatívy: Pre ľudí s histamínovou intoleranciou sú k dispozícii nízkohistamínové vína, ktoré obsahujú nízke množstvo histamínu pod 0,25 mg/l. Základom pre vznik nízkohistamínových vín je kvalitné a zdravé hrozno. Vďaka tomu, že vo vinárstve Skovajsa produkujeme vína výlučne z hrozna z vlastných vinohradov, dokážeme si každoročne zabezpečiť hrozno najvyššej kvality a preto nájdete v ponuke nášho vinárstva široký výber nízkohistamínových vín, ktoré sú ideálne pre tých, ktorí chcú vychutnávať víno bez rizika nepríjemných reakcií. Navštívte náš e-shop a objavte vína označené zeleným štítkom "nízkohistamínové".

 

Alergia na víno je síce vzácna, ale vie byť veľmi nepríjemná. Identifikácia alergénov, diagnostika a správne manažovanie symptómov sú kľúčové pre bezpečné a príjemné vychutnávanie vína. Pokiaľ sa u vás problémy vyskytnú, je dôležité byť informovaný a konzultovať ich s odborníkmi.

Apelujeme aj na umiernenú konzumáciu vína. Lepšie je dopriať si menšie množstvo, ale kvalitného vína. Vína od kvalitných lokálnych pestovateľov sú najlepšou voľbou. Tieto vína sú starostlivo spracované, aby obsahovali minimum prímesí a zachovali si vysokú kvalitu.

V našom vinárstve ponúkame široký výber takýchto vín, s láskou vyrobených z vlastného hrozna. Navštívte náš e-shop a objavte náš vinársky rukopis.

 vinoskovajsa_blog_tipy_na_darceky_vino_16

Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby sme mohli problém vyriešiť. Ďakujeme!

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz