Krémové cestoviny s feta syrom, citrónom a špargľou
Suroviny (4-5 porcií):
- morská soľ
- 180g cestovín penne
- 2 pl nesoleného masla alebo extra panenského olivového oleja
- 250g špargle, očistenej a nakrájanej na kusy asi 2 palce dlhé
- 1 veľká šalotka nakrájaná na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku nakrájaného na tenké plátky
- jemne nastrúhaná kôra z 1 stredne veľkého bio citróna
- čerstvo mleté čierne korenie
- 150g gréckeho jogurtu (najlepšie s obsahom tuku 5 % alebo viac)
- 150g syru feta, z toho 100g nadrobeného na malé kúsky do omáčky a 50g na posypanie
- nakrájaný čerstvý kôpor
- 1/4 šálky drvených opražených vlašských orechov
Krok 1
Dajte variť vodu do veľkého hrnca. Nasypte cestoviny do osolenej vriacej vody, občas premiešajte a nechajte variť , pokiaľ nebudú “al dente”. Pred scedením odoberte 2 šálky cestovinovej vody a odložte bokom.
Krok 2
Medzitým roztopte na panvici maslo na strednom ohni. Pridajte špargľu a šalotku a miešajte asi 1 minútu. Pridajte cesnak, trochu nastrúhanej citrónovej kôry a ochuťte soľou a korením. Miešajte asi 5 minút, kým špargľa nezíska svetlozelenú farbu a nebude mäkká. Šalotky by mali byť jemne skaramelizované.
Krok 3
Odstráňte panvicu z ohňa a pridajte cestoviny, jogurt, feta syr, kôpor a premiešajte. Postupne pridávajte cestovinovú vodu po dvoch lyžiciach, aby ste zriedili omáčku na želanú konzistenciu. Dochuťte soľou a korením.
Krok 4
Podávajte posypané fetou, opraženými vlašskými orechami a kôprom. Pre dokonalý gurmánsky zážitok odporúčame podávať cestoviny spoločne s našim vínom z odrody Veltlínske zelené.
Dobrú chuť.
Našli ste v článku chybu? Dajte nám o nej vedieť cez kontaktný formulár, aby ste nám umožnili problém vyriešiť. Ďakujeme!