Chardonnay sekt
Chardonnay je jednou z najznámejších bielych odrôd na svete, pochádza z francúzskeho regiónu Bourgogne. Je celosvetovo veľmi obľúbené a pestuje sa vo všetkých kútoch sveta. My Vám ho teraz prinášame aj vo forme SEKTU vyrobeného tradičnou metódou.
Každý SKOVAJSA SEKT je vyrobený tradičnou metódou, ktorá sa často označuje aj ako metóda Champagne alebo Šampanská metóda. Je to najnáročnejšia metóda, ktorá vyžaduje množstvo ručnej práce a času, ale chuť finálneho produktu za to jednoznačne stojí. Výroba pozostáva z niekoľkých krokov.
#ShowMore#
Prvým krokom je zber hrozna, hrozno na výrobu SEKTU sa zberá skôr, aby bol zabezpečený dostatočný obsah kyselín. Nasleduje jemné lisovanie, aby nedochádzalo k uvoľneniu farbív zo šupiek. Vylisovaný mušt následne fermentuje a vzniká „základné víno“, ktoré je suché a , má vyšší obsah kyselín.
Ďalším krokom je „asambláž“, ktorá predstavuje zmiešanie rôznych vín s cieľom vytvoriť optimálny charakter. Po vytvorení ideálnej zmesi sa víno prečerpá do fliaš a pridá sa zmes vína, kvasiniek a cukru, ktorá je známa „liqueur de tirage“ alebo tirážny likér.
Fľaša sa potom uzavrie korunkovým uzáverom a postupne prebieha tzv. „sekundárna fermentácia“. Keďže je víno v uzavretej nádobe, tak CO2 vznikajúci pri kvasnom procese nemá kam unikať, v dôsledku čoho je zachytávaný vo víne.
Po ukončení sekundárnej fermentácie prebieha niekoľko mesačné až niekoľko ročné ležanie na kaloch. Následne sú mŕtve kvasinky z fľaše odstránené, tento proces sa nazýva odstreľovanie – „degorzáž“. Samotnému odstreleniu kalov musí predchádzať proces striasania, ktorý sa nazýva „remuage“
Po odstrelení je fľaša doplnená expedičným likérom, označovaným ako „liqueuer d’ expedition“. Expedičný likér predstavuje zmes vína a cukru, ktorá určí finálnu cukornatosť koncového produktu.
Na koniec sa fľaša zazátkuje korkom a korok sa upevní košíkom. Výsledkom je vynikajúce víno s delikátnymi bublinkami.
SKOVAJSA SEKT z odrody Chardonnay predstavuje ideálny prípitok na svadbe, či oslave.