Muškát Ottonel frizzante
Muškát Ottonel patrí bez pochyby k najzvodnejším aromatickým odrodám na svete, jeho aróma predstavuje zážitok sama o sebe. Táto odroda má svoj pôvod vo Francúzskom meste Angers, kde ho zo semena vypestoval Robert Moreau. Rodičovské odrody nie sú presne známe, s najväčšou pravdepodobnosťou to mohli byť Chrupka a Muscat de Saumur.
#ShowMore#
Najskôr sa rozšíril vo francúzskom Alsasku. Neskôr si získaval obľubu v mnohých európskych štátoch, ale aj v bývalých republikách Juhoslávie a v Ruskej federácií. U nás je pomerne vzácny, zaberá len 0,6% z celkovej plochy vinohradov.
Muškát Ottonel je predurčený pre výrobu chuťovo plných a aromatických bielych vín, taktiež ho je možné využiť aj ako aromatickú zložku ,,cuvée“. Pri výrobe je veľmi dôležitý zber hrozna v optimálnej aromatickej zrelosti, ktorá je dosahovaná pri nižších cukornatostiach. Skorším termínom zberu si tiež zabezpečíme dostatočný obsah kyselín, ktorých môže byť v prezretých strapcoch primálo.
V prípade vysokých cukornatostí je vhodným riešením ponechať vo víne zbytkový cukor a tým sa vyhnúť neprimerane vysokým obsahom alkoholu. Zbytkový cukor zároveň zvýrazní zvodnú muškátovú arómu. Vína tejto odrody sú svetložltej farby, veľmi jemnej a čistej muškátovej vône, stredne plnej a veľmi harmonickej chuti.
Biele suché vína z odrody Muškát Ottonel sa výborne hodia k pareným hrebenatkam a iným morským plodom. Muškáty so zbytkovým cukrom sa hodia k sladkým dezertom ako napríklad pomarančový koláč, či medová torta.