Pinot blanc
FARBA: biele víno ROČNÍK: 2023 ALKOHOL: 13,0 % ZVYŠKOVÝ CUKOR: 2,0 g/l (suché) KYSELINY: 6,1 g/l PÔVOD: MVO, Pezinok...
Rulandské biele, nazývané aj Pinot blanc, či Burgundské biele patrí do skupiny takzvaných Burgundských odrôd. S najväčšou pravdepodobnosťou vzniklo púčikovou mutáciou z Rulandského šedého, ktoré sa taktiež radí do skupiny Burgundských odrôd.
#ShowMore#
Prvé zmienky pochádzajú zo 14. storočia, kedy bola odroda vo Francúzsku označovaná ako Biely klevner. Odroda bola následne v roku 1874 premenovaná na Burgundské biele a dnes sa najčastejšie využíva internacionálne synonymum Pinot blanc.
Z Francúzskeho Burgundska sa následne odroda rozšírila do celej Európy. Odroda bola na Slovensku zaregistrovaná v roku 1971 a v súčasnosti sa pestuje na 874,5 ha, čo je 5,78 % z celkovej plochy vinohradov.
Opäť sa jedná o odrodu, ktorá je vhodná pre širokú paletu vínnych štýlov. Charakteristickým prejavom vín z odrody Rulandské biele je plná a extraktívna chuť. Aróma najčastejšie pripomína citrusové plody s tónmi lipového kvetu, prípadne iných kvetov. Kyselinka by mala byť svieža, súčasne nie príliš drsná, ale príjemná. Pokiaľ má vinár kvalitnú surovinu, ku ktorej pristúpi zodpovedne aj pri spracovaní, tak dokážu vínka z tejto odrody krásne nazrievať a ponúkať štruktúrne medové, krémové arómy a chute.
U nás patrí Pinot blanc k vlajkovým lodiam, pri jeho pestovaní dbáme na maximálnu kvalitu, úrody redukujeme a hrozno prísne selektujeme aj pri zbere. Následne využívame šetrné spracovanie, kryomaceráciu s trvaním 48 až 72 hodín a niekoľkomesačné ležanie na jemných kaloch.
Výsledkom sú štruktúrne vína, ktoré vedia krásne nazrievať a ideálne sa hodia k rôznym syrom (Mozzarella, Feta, Camembert, Brie), k sladkovodným rybám, morským plodom, ale aj cestovinám so smotanovou omáčkou.