Rizling vlašský
Pôvod odrody Rizling vlašský nie je doposiaľ presne stanovený. Najčastejšie sa môžeme dočítať, že vznikla vo Francúzku, odkiaľ sa rozšírila do Porýnia a neskôr prenikla do Dolného Rakúska a Maďarska. Existuje aj názor, že vznikla v Taliansku, na čo odkazuje aj jedno zo zaužívaných synoným tzv. „Rizling taliansky“. V Rakúsku sa označuje ako tzv. „Welschriesling“.
#ShowMore#
U nás je zaužívaný názov „Rizling vlašský“, ktorý vznikol v Nemecku z dôvodu potreby rozlíšenia od Rizlingu rýnskeho. Rizling vlašský je priam ideálnou odrodou pre Malé Karpaty, kde sa mu darí bravúrne. Nie je len typickou odrodou pre mesto Pezinok, ale aj druhou najpestovanejšou odrodou na Slovensku, so zastúpením 16,77 % výmery vinohradov.
„Vlašák“ patrí k tým odrodám, ktoré si dokážu vždy získať svojich milovníkov. Máme zákazníkov, ktorí pijú jedine Rizling vlašský a to kvôli jeho sviežosti a mineralite, veľmi často hovoria aj o jeho "piteľnosti". Medzi jeho charakteristické vlastnosti patrí spomínaná šťavnatá kyselinka a príjemná ovocno-kvetinová aróma, pripomínajúca kvety lipy. V závere sa zvyknú objaviť horúce mandle.
Našim cieľom pri Rizlingu vlašskom je podčiarknuť jeho typickosť pre Malé Karpaty, ako aj zachovať jeho jedinečnosť, ktorá sa odráža v samotnom víne. Rizling vlašský z nášho vinárstva sa najlepšie hodí ku grilovanému kuraciemu mäsu so smotanovo-hubovou omáčkou, ale aj grilovaným sladkovodným rybám.