Silvánske zelené
Silvánske zelené je ako klenot, je vzácne a človek sa oň nepotkne len tak. Je to odroda náročná na pestovanie a aj na následné spracovanie. Možno aj preto ju nenájdeme tak často, ako iné populárnejšie odrody. Aj napriek tomu však patrí k vínam, ktoré zvyknú na každej ochutnávke zahviezdiť. My sme sa preto rozhodli Silvánske zelené v našich vinohradoch zachovávať aj pre ďalšie generácie.
#ShowMore#
Prvá zmienka o odrode Silvánske zelené pochádza z roku 1665. Pôvod tejto odrody nie je úplne známy, podľa najnovších výskumov možno predpokladať, že pochádza z územia Rakúska a vznikla krížením Tramínu a Rakúskeho bieleho. Následne sa rozšírila do Nemecka, kde sa momentálne nachádzajú jej najväčšie výsadby. U nás sa pestuje na rozlohe 142 ha, čo je 0,94 % celkovej výmery vinohradov.
Silvánske zelené môže byť spracovávané na viacero štýlov vína. Často sa vyskytuje v podobe výrazne aromatického bieleho vína so sviežim charakterom, kedy sa môže pochváliť šťavnatou kyselinkou a intenzívnou ovocnou arómou. Vinár si však môže vybrať aj cestu, kedy nechá hrozno vyzrievať dlhšie a následne zvolí maceráciu rmutu pred lisovaním. Týmto krokom sa dosiahne vyššia extraktívnosť a plnosť vína, víno zároveň získa predispozíciu na následné vyzrievanie vo fľaši.
Pri vínach z tejto odrody môžeme očakávať intenzívnu aromatiku s ovocnými a korenistými tónmi, chuť býva extraktívna a korenistá, so sviežou kyselinkou. Silvány sa výborne hodia k mäsovým výrobkom ako šunka, prosciutto, ale aj k darom mora (homár, krevety, langusty) a sladkovodným rybám.