Svätovavrinecké rosé
Ohľadom pôvodu tejto modrej odrody existujú len dohady, avšak nemožno jej odoprieť vlasť považovanú za rodnú a to Francúzsko. Najväčší predpoklad na úspech má teória, že Svätovavrinecké je náhodným semenáčom z rodiny Burgundských. Aj keď má tak ušľachtilých príbuzných neoznačuje sa ich rodinným názvom. Vo svojom internacionálnom názve si však kúsok exkluzivity ponechala, pretože Saint-Laurent sa doslovne prekladá ako Svätý Vavrinec - patrón knihovníkov a archivárov.
#ShowMore#
Na Slovensku je druhou najpestovanejšou modrou odrodou, v tesnom závese za Frankovkou a v Čechách je dokonca najpestovanejšou modrou odrodou. Svätý Vavrinec sa u nás udomácnil ako Svätovavrinecké a to najmä preto, lebo jeho hrozno začína dozrievať okolo sviatku Svätého Vavrinca, avšak v tomto termíne ešte nie je vhodné na technologické spracovanie.
V našom vinárstve Vavrinec prednostne využívame na výrobu ružových vín. Poskytuje ľahšie sviežo-ovocné víno plné tónov malín, jahôd a iného červeného drobno bobuľového ovocia. Jeho zaujímavosťou je, že v chuti sú badateľné smotanovo-krémové vnemy, ktoré sú odrodovo typické.
Ružové vína z odrody Svätovavrinecké sa nám v gastronómií osvedčili k rybím pokrmom, rôznym šalátom alebo ku bielemu (kuraciemu) mäsu. Jeho ovocno-krémový vnem s radosťou doplní vašu kulinársku fantáziu.